Pergola Gym
Pergola Gymin tarina
Idea Pergola Gymistä syntyi korona keväällä 2020 niihin aikoihin, kun Suomeen julistettiin LOCK DOWN. Uudenmaan raja suljettiin ja vain välttämätön liikkuminen oli suositeltavaa. Kuntosaliketjut ja suurin osa liikuntapaikoista olivat sulkeneet ovensa tai ainakin rajoittaneet kävijämääriä. Pelko Koronasta valtasi ihmisten mielet. Niihin aikoihin eräänä sunnuntaina ajoin maapalstalleni Oittiin Heinolasta, joka oli Uudenmaan ulkopuolella eli sinne pääsin ilman tiesulkuja. Lähtökohtaisesti tein tuon matkan mielenvirkistyksen ja liikunnan takia. Kun siellä tiluksilla sitten kaadoin puita, joista oli tarkoitus tehdä polttopuita, sain idean. Suomalainen puu toimii hienosti painona, se on ekologinen, ei ruostu ja oikeastaan aika kivan näköinenkin. Siinä on jopa hyvä tuoksu ja tunnelma. Mitäs jos vien pari tukkia, jotka mahtuvat auton takaluukkuun ja ostan matkalla Oitista Heinolaan pari ovenkahvaa, jotka ruuvaan kiinni tartuntakahvoiksi?
"Lihasvoima ja tahdonvoima kulkevat käsi kädessä"
Talvella 2021 kun oli tiukka pakkasjakso Suomessa ja myös lunta oli kertynyt merkittävänä paljon, testasin talviharjoittelua Pergola Gymissä. Rakensin käsipainot myös vedestä eli jäädytin ämpäreissä itselleni kaksi eri painosta käsipainosarjaa. Ne toimivat erinomaisesti ja myös treenaaminen ulkona jopa -20 asteessa onnistui yllättävän hyvin. Tämä vain todisti sen, että jos vain on halua ja motivaatiota, ei edes ulkoiset olosuhteet voi pysäyttää harrastamista. Mietin sitä, että meneehän monet hiihtämään, laskettelemaan tai yleensä lenkille myös pakkasella, kunhan on vain pukeutunut sopivasti. Uskon myös siihen, että harjoittelu ja yleensä liikkeelle lähteminen on kehittää omaa tahtoa, joten yhtä tärkeää kuin se, että harjoittelee painoilla, on harjoitella omaa tahdonvoimaa. Kykyä motivoida itse itseään. Lihasvoima ja tahdonvoima kulkevat käsi kädessä.
Ensimmäiset puupainot
Näin tapahtui. Nämä kaksi ensimmäistä tukkia toimivat ihan mainiosti maastavedossa ja aloinkin saman tien harjoittelemaan sitä lähes päivittäin Heinolan pihamaalla. Sitten mietin, että jospa pienemmästä pölkystä voisi tehdä käsipainot ja puisia käsipainoja alkoi sitten syntyä eri kokoisia ja näköisiä. Pihallani tontin nurkassa oli ollut Pergola jo pitkään ja valjastin siitä ensimmäisen Pergola Gymin eli tein puusta erityyppisiä painovastuksia. Osa oli heti alkuun jopa erittäin hyvin toimivia. Ensimmäisen puolen vuoden aikana olen tehnyt arviolta 200 eripainoista käsipainoa tai välinettä, jotka olen jakanut pois ystäville testattavaksi. Kokemusta eri materiaaleista ja menetelmistä on kertynyt paljon. Parhaat käytännöt ovat syntyneet yrityksen ja erehdyksen kautta. Osa puupainoista on ollut erinomaisia, osa on ”hajonnut käsiin”. Kesällä 2020 Iltasanomat ottivat yhteyttä ja tekivät lehtijutun ja olen rakentanut FB ryhmän, jossa on nyt noin 400 ”klubilaista”. Asia on edelleen kiinnostava itseni ja monen muunkin mielestä. Paikallislehti ESS teki myös juttua ja sain sen jälkeen runsaasti yhteydenottoja. Olenkin jakanut tietoa ja vinkkejä oman Pergola Gymin rakentamiseen eripuolelle Suomea.
Kuka tahansa voi kehittyä!
Muutamia havaintoja vielä lopuksi. Maan vetovoima on erinomainen väline kehittää lihaksia sekä myös tasapainoa. Erityisesti olen huomannut sen, että oman kehon hallinta ja treenaaminen omaa painoa hyväksikäyttäen, voi saada erinomaisia tuloksia. Perinteinen voimistelu on monelle mattimeikäläiselle liian vaativaa, mutta leuanvetoa, etunojapunnerruksia tai vatsaliikkeitä voi kuka vain tehdä missä vain. Niihin voi myös kehittää erilaisia variantteja eli muuttamalla otetta tai kulmaa voi monipuolistaa harjoittelua. Olen sitä mieltä, että kun ihmisellä on nämä asiat kunnossa niin kehittyminen on kenelle tahansa mahdollista.
Mitä tarvitset:
Henkilökohtaisia TAVOTTEITA, jotka ovat mitattavia ja itselle uskottavia. Ilman tavoitteita en ole kuullut kenenkään kehittyvän. Tavoitteet voivat olla isoja tai pieniä, mutta jokin syy pitää olla. Kehitys tapahtuu aina ”epämukavuusalueella”.
Tarvitaan OHJELMA, jotka keskittyvät tavoitteiden saavuttamiseen. Ohjelman tekemiseen kannattaa nähdä vaivaa ja lisäksi kun omaa toimintaa kirjaa ylös sekä toiminnan, että tunnelman osalta, voi myöhemmin löytää syy- ja seuraussuhteita harjoitteluun. Kirjaaminen on tänä päivänä usein digitaalista, joka helpottaa myös harjoittelun analysointia, vaikka etänä.
Kannattaa myös ottaa vastaan TUKEA JA NEUVOJA, koska asiantuntemusta on olemassa ja sitä on saatavissa. Joskus se maksaa tai sitten sitä saa esimerkiksi Pergola Gym yhteisön kautta
TOIMINTA on ainut asia mikä lopulta tuottaa tuloksia. Tämän artikkelin lukeminen voi synnyttää kipinän tai innostuksen. Seuraavaksi tarvitaan tekoja! Pitkätkin matkat lähtevät liikkeelle pienistä askelista ja ensimmäisistä ponnistuksista.
Onnea matkaan ja toivottavasti saat PERGOLA GYMIN
kautta sisältöä omaan arvokkaaseen elämääsi.
Heinolassa 2.7.2021
Mikko Tukonen